Semnătura electronică este tot mai des aplicată pe documente, fie de către instituțiile publice, fie de cele private, iar posibilitatea obținerii unor astfel de documente, fără a face drumuri în plus și fără a sta la coadă la ghișee aduce cu sine o economisire de timp și un confort care odinioară nu ne-ar fi trecut prin gând că pot fi posibile.
Până în prezent însă, documentele care trebuiau legalizate pe original sau pe traducere erau necesare cu semnătură și ștampilă în original, căci notarul nu legaliza documente semnate electronic, deși tot mai multe documente erau emise în această formă.
O dată însă cu digitalizarea procedurilor și operațiunilor instituțiilor publice, emiterea unor documente și vizarea acestora poate fi făcută digital, iar legalizarea se poate efectua după ce se verifică semnătura electronică sau codul QR aplicate pe act. Această verificare reprezintă așadar și un avantaj pentru veridicitatea actelor, contribuind la prevenirea infracțiunii de fals în acte publice și private.
Astfel, nu doar că se pot obține caziere judiciare, adeverințe ANAF și certificate constatatoare cu semnătură electronică, ele pot fi apostilate tot digital pentru a fi recunoscute în afara țării. Inclusiv diplomele, pentru care procedura de apostilare era complicată, pot fi vizate de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor tot prin aplicarea semnăturii electronice, nemaifiind necesară deplasarea la sediul lor și nici obținerea adeverinței de autenticitate de la facultatea care a emis diploma.
Mai mult, pe aceste acte semnate electronic poate fi aplicată apostila digitală, după crearea unui cont de utilizator pe platforma Ministerului Justiției. Mai multe informatii despre apostila Ce este apostila? Află de aici mai multe detalii! (servicii-traduceri.ro) sau Apostila. Când este necesară? – Blog Inova Traduceri (servicii-traduceri.ro)
Așadar, proceduri anterioare costisitoare încep să se simplifice și să ne reducă stresul cauzat de birocrație. Așteptăm pe viitor ca și procedura de supralegalizare la Ministerul Afacerilor Externe să permită accesarea digitală a serviciului de supralegalizare.
Biroul de traduceri Inova vă stă la dispoziție oricând pentru eliberarea apostilei, fie în format fizic, fie digital, și vă asigură îndrumare în realizarea tuturor procedurilor necesare.
Be the first to comment on "Apostila digitală – apostila pe documente semnate electronic"