Ce trebuie sa stiti despre transcrierea certificatului de nastere al unui copil nascut in strainatate

limba

Daca sunteti parinti cu unul sau mai multi copii nascuti in strainatate stiti foarte bine ca unul din aspectele legale de care trebuie sa va ocupati in tara de provenienta este transcrierea certificatului/certificatelor de nastere. Chiar daca aveti sau nu cetatenie straina, dubla cetatenie sau sunteti rezidenti, la nasterea copilului acesta va fi inregistrat in tara in care s-a nascut. Valabilitatea acelui act nu este una totala in Romania. Cu alte cuvinte, la venirea in tara trebuie sa urmati procedura de transcriere, pentru ca minorul sa fie trecut in registrele de stare civila romane.

Ce spune legea in acest caz: aveti la dispozitie 6 luni de la nasterea copilului sa cereti aceasta transcriere. Acest lucru va fi solicitat la primaria de pe raza orasului de care apartineti. Solicitarea poate fi facuta de oricare dintre cei doi parinti. Evident, actele trebuie traduse, motiv pentru care biroul de traduceri Inova mentioneaza ca este disponibil si prompt in a solutiona astfel de cereri.

Aveti nevoie de traducator autorizat

La inregistrarea nasterii copilului in tara in care va aflati veti primi un certificat sau un extras de nastere. Acesta va trebui tradus in limba romana. In acest sens se impune nevoia de traducere autorizata si de a gasi un traducator competent. Aici intervine echipa Inova, ce poate raspunde favorabil cererii. Traducerea din si in peste 30 de limbi reprezinta un alt avantaj, intrucat nu trebuie sa cautati un traducator anume cu dificultate.

De asemenea, traducerea respectiva va fi legalizata. Din acest punct de vedere putem asigura serviciile necesare pentru a scurta din timpul alocat, spre a gasi un alt birou, notarial de data aceasta.

In alte cazuri, inregistrarea copilului se va face la Consulat. Totusi este o masura la care mai rar apeleaza publicul, poate doar atunci cand cel mic dobandeste automat si cetatenia tarii in care s-a nascut si pe baza certificatului de nastere obtinut se va realiza si pasaportul. Totodata apeleaza la o astfel de masura cei care nu se intorc in Romania prea curand, prea des si nu se incadreaza in termenul legii de a transcrie certificatul.

Atentie la actul cu care veniti in tara – dupa depunerea actelor la primarie puteti constata ca sunt ceva date neconcludente sau specificatii care nu corespund. De vina nu este traducerea; de cele mai multe ori sunt mici greseli ce trec usor neobservabile atunci cand primiti actul de la institutiile din strainatate. Verificati acest lucru si pentru orice modificare trebuie sa va intoarceti acolo, in caz contrar prelungiti data de obtinere a certificatului de nastere romanesc.

Transcrierea la biroul de evidenta a starii civile poate viza si certificatul de casatorie, in cazul in care acest lucru s-a intamplat in strainatate. In acest caz sotii cer transcrierea si trebuie sa prezinte la primarie certificatul sau extrasul de stare civil ce a fost eliberat de autoritatile straine. Acesta va fi depus la dosar in varianta originala, copie, tradusa si legalizata, cu sau fara apostila in functie de statul in care s-a inregistrat.

Pentru orice situatie de acest gen Inova poate asigura traducerea integrala. Putem de asemenea apostila, supralegaliza sau realizam verificari ale unor traduceri facute in prealabil, de cate oricine altcineva. Pentru ca la partea de costuri exista factori ce influenteaza, limba, numarul de pagini, timpul de executie, va punem la dispozitie formular online prin intermediul caruia puteti solicita o oferta de pret.

Transcrierile sunt facute o singura data executate corect. Pentru ca timpul este pretios pentru toata lumea si trebuie sa va incadrati in termenul de sedere in tara spre a obtine actele necesare, va recomandam sa nu pierdeti vremea cautand birou de traduceri si sa eficientizati totul prin ajutorul solicitat la Inova.

Share This:

Be the first to comment on "Ce trebuie sa stiti despre transcrierea certificatului de nastere al unui copil nascut in strainatate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*