Ce trebuie să știu despre procedura de apostilare și supralegalizare

Voi întrebați, noi vă răspundem! Pentru că am primit până acum atât de multe întrebări cu referire la aceste subiecte, ne-am decis să detaliem pentru voi, despre apostilare și supralegalizare. Iată aici detalii. 

Care este procedura de apostilare?

Când vine vorba de procedura apostilare trebuie să știți că această este, în fapt, o ștampilă sau un certificat. Va fi eliberat doar de autoritățile competente ale unui stat semnatar pentru Convenția de la Haga. Pot fi apostilate doar actele care sunt realizate în țara respectivă și urmează să fie folosite în țară semnatară a convenției. 

De ce ar avea nevoie cineva de apostilarea unui act original? Pentru că scopul este acela de a preveni utilizarea unor acte false în diverse proceduri juridice. 

Pentru e fi eliberată apostila, este nevoie să apelați la instituția prefectului din județ. Lămurim de asemenea că apostila poate fi aplicată și de către o persoană desemnată din cadrul biroului specializat în astfel de servicii. Dar se aplică doar la actele notariale. Eliberarea actului în varianta sa finală poate dura câteva zile. 

Poate fi apostilată o traducere legalizată de notarul public, dacă aceasta este un act confirmat de autorități. Se va atașa și o copie a traducerii legalizate. Se aplică și la o copie legalizată. 

Să vorbim și despre supralegalizare 

În ceea ce privește procedura supralegalizarii, această procedură are ca scop atestarea autenticității unui sigiliu și a unei semnături aplicată pe un act oficial, de către o instituție emitentă. Scopul este acela de a recunoaște forma actului de către autoritățile de stat. Supralegalizare face parte dintr-un lung șir de operațiuni ale actelor oficiale emise de un stat, acte ar urma să fie utilizate în alt stat. Față de legalizare, supralegalizarea este o procedură diferită. 

La ce acte puteți solicita supralegalizarea? La documente, acte originale, dar și copii ale acestora, copii legalizate sau traduceri legalizate. În cazul actelor care atestă studiile unei persoane, în cazul anexelor emise de diverse instituții de stat din România, va fi necesar de avizat și de autoritatea competentă înainte de a fi solicitate supralegalizarea.

Iată care este parcursul în acest caz:

  • Actul va fi avizat de o instituție emitentă, ce poate fi și ministerul. 
  • Supralegalizarea de la Ministerului Afacerilor Externe.
  • Supralegalizarea de la misiunea diplomatică sau consular. 
  • Supralegalizarea de la ministerul extern, în statul străin unde ar urma să fie folosit un act. 

Cât costă, cât durează apostilarea sau supralegalizarea?

Din seria întrebărilor frecvente, de asemenea ne întâlnim destul de des cu cele două curiozități, legate de cost și de timpul de predare. În acest caz, ar fi bine de subliniat că nu depinde de un singur factor și o singură acțiune această operațiune. Puteți întreba anterior contractării serviciilor noastre, sunt perioade când volumul de muncă amână finalizarea unui task. 

Atenție, pentru ambele situații, fie că este vorba de procedura în sine sau doar despre consiliere, lăsați-vă mereu pe mâna specialiștilor. Verificați și ce schimbări se mai produc între timp și ce aduce nou legea în vigoare.

Share This:

Be the first to comment on "Ce trebuie să știu despre procedura de apostilare și supralegalizare"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*