Cum mă pregătesc pentru examenul de traducător?

Dacă ești interesat să te înscrii la examenul de traducător, deja știi, sau poate vei afla curând, că nu prea sunt materiale pe tema asta. Nu găsești modele de subiecte, poate un exemplu sau două de texte care s-au dat până acum, dar cam atât. Deși examenele sunt tematice: juridic, medical, economic, literar, tehnic…, temele sunt foarte cuprinzătoare și poți primi oricând un subiect care să îți sune necunoscut.

Trebuie să știi însă că pentru a obține autorizația de traducător, examenul trebuie susținut pe domeniu juridic și trebuie promovate ambele probe: română-engleză, respectiv engleză-română.

Cum te poți prezenta la examen cât mai pregătit?

  1. Stăpânește gramatica foarte bine!
  • Repetă regulile, fă execiții, verifică excepțiile.
  1. Citește mult pe domeniul din care vrei să susții examenul!
  • Atât în română, pentru a vedea cum se folosește limbajul și care sunt termenii utilizați în limba română, cât și în limba în care dai examenul.
  1. Exersează, tradu, dobândește experiență!
  • Încearcă să traduci texte cât mai multe ca să te obișnuiești cu tehnica traducerii. Cel mai bine ar fi să colaborezi cu un birou de traduceri sau cu un traducător autorizat și să primești feedback-uri constante cu privire la munca depusă.
  1. Simulează examenul!
  • Selectează un text de 2000 de caractere fără spații și tradu doar cu dicționarele tipărite, ca la examen. Te vei putea corecta singur, în materiale pe temă similare. E un exercițiu bun de a învăța și cu siguranță vei reține mai bine termenii care ți-au creat probleme.
  1. Nu te baza că ești nativ în limba pentru care dai examen!
  • Chiar dacă vorbești zilnic limba pentru care dai examen, este foarte important să te pregătești pe strict domeniu respectiv. Sigur, să fii nativ reprezintă un mare avantaj, dar au fost mulți nativi care nu au luat examenul de-a lungul timpului.

Reguli ale examenului:

*Ai voie cu dicționare tipărite bilingve, fără dicționare explicative. Poți să-ți printezi tu ce găsești util pe internet, dar să nu fie explicativ.

*Trebuie să traduci un text de 2000 litere, ceea ce poate fi destul de mult dacă nu ai exercițiu.

Mai multe informații despre organizarea examenului și taxele de examen găsești pe www.culturadata.ro la secțiunea ”Examen traducători”.

Succes!

Share This:

Be the first to comment on "Cum mă pregătesc pentru examenul de traducător?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*